cestno kolo
Sport i rekreacija

Užitki cestnega kolesarstva – kako izbrati primerno cestno kolo?

Cestno kolesarstvo postaja vse bolj priljubljena oblika rekreacije in preživljanja prostega časa v Sloveniji. Vožnja s cestnim kolesom prinaša obilo užitkov – občutek svobode, spoznavanje slikovitih krajev in pokrajin ter krepitev telesne pripravljenosti. Pa si poglejmo, katera so najprimernejša cestna kolesa za začetnike in zahtevnejše kolesarje ter kako izbrati pravo zase.

Zakaj voziti cestno kolo?

Cestno kolo s tanjšimi pnevmatikami in ukrivljenim krmilom je kot ustvarjeno za vožnjo po asfaltiranih cestah. Je lahko in hitro, zato omogoča višje hitrosti kot gorsko ali treking kolo. Hkrati ponuja odličen trening za moč in vzdržljivost ter krepi srčno-žilni sistem. Redna uporaba dvigne telesno pripravljenost na višjo raven.

Cestno kolesarstvo je tudi odlična oblika preživljanja prostega časa in spoznavanja lepot domačih krajev ali pokrajin na potovanjih. Kolesarjenje v naravi sprošča misli, telo napolni s svežino in energijo. Še posebej v družbi prijateljev ali kolesarskih sopotnikov postane pravi užitek.

Ključna je seveda primerna kolesarska oprema, predvsem dobro cestno kolo, ki bo kos našim potrebam. Kako torej izbrati najboljše zase?

Vrste cestnih koles in njihove značilnosti

Poznamo več vrst cestnih koles, ki se razlikujejo po namembnosti in opremi:cestno kolo

Dirkalna (tekmovalna) kolesa so narejena iz lahkih karbonskih materialov in opremljena z vrhunskimi komponentami. Namenjena so profesionalcem za dirkanje.

Kolesa za vsakdanjo vožnjo so robustnejša in cenovno ugodnejša za rekreativno vožnjo ob koncih tedna. Imajo aluminijasto ogrodje in kakovostno osnovno opremo (menjalniki Shimano 105/Tiagra).

Trenažna (treking) kolesa imajo nekoliko bolj vzravnano sedežno pozicijo za več udobja na daljših izletih. Opremljena so z nosilci prtljage.

Gravel (mešano) kolesa z širšimi pnevmatikami so primerna za lažje makadamske in poljske poti. Združujejo lastnosti cestnega in gorskega kolesa.

Pri izboru upoštevamo predviden namen uporabe (vsakdanja rekreacija, daljši izleti, tekmovanja), terenske razmere vožnje (cesta, makadam) ter seveda tudi ceno. Za začetnike so najprimernejša kolesa za vsakdanjo vožnjo.

Kaj še vpliva na udobje in učinkovitost vožnje?

Poleg osnovnega modela kolesa je prijetna in učinkovita izkušnja cestnega kolesarjenja odvisna še od nekaj dejavnikov:

Velikost okvirja: ta mora biti prilagojen telesni višini, da zagotavlja pravilno geometrijo sedenja za učinkovito prenašanje moči in preprečevanje bolečin.

Kakovost opreme: pomembna sta predvsem prestavni mehanizem (menjalnik in verižnik) ter zavore. Ti naj bodo od znanih proizvajalcev, kot so Shimano, SRAM, Campagnolo. Dražje komponente so lažje in bolj odzivne.

Krmilo in sedež: za udobno vožnjo skrbijo ergonomsko oblikovana krmila in sedeži z ustrezno oporo in blaženjem. Sedež naj se tudi natančno nastavi po višini.

Plašči: tanjši in gladki cestni plašči (23-25 mm) z manj kotirajočim profilom kotaljenja zmanjšajo trenje in omogočajo lažje vrtenje koles.

Z dobro nastavitvijo opreme ter izbiro primerne velikosti in tipa cestnega kolesa bomo vožnjo maksimirali, trening pa naredili učinkovitejši in varnejši. Sčasoma lahko nadgradimo kolo z lažjimi deli za višje hitrosti.

Kako začeti s cestnim kolesarjenjem?

Če smo novinci, je priporočljivo začeti z nekaj krajšimi vožnjami v soju prijatelja izkušenega kolesarja ali lokalnim kolesarskim klubom. Tam bomo hitreje osvojili tehniko varne vožnje v skupini, zavijanja, prenašanja teže telesa ter menjavanja prestav.

Postopno podaljšujemo relacije ter nabiramo kondicijo in moč. Cilj naj bo užitek v zdravi rekreaciji na prostem ter druženje z istomislečimi sopotniki. Le tako bo vožnja varnejša in prijetnejša. Sčasoma lahko kolesarimo že na daljše razdalje ali se udeležimo kakšne rekreativne prireditve.

S primernim cestnim kolesom, voljo ter dobro fizično pripravo so nam odprta vrata v osrednje kolesarsko doživetje svobode gibanja na dveh kolesih.