bbs ribolov
Sport i rekreacija

Umjetni i prirodni mamci: Da li pirka može prevazići bbs ribolov?  

Za dobre rezultate u ribolovu, odabir adekvatnog mamca jedan je od ključnih elemenata. Poznato  je da u ribolovu, možemo koristiti različite prirodne mamce, uključujući najpoznatiji ribolov kruhom, morske rakove, školjke, crve ili gliste. Međutim, u posljednje vrijeme veliku pažnju ribara privlače razne vrste umjetnih mamaca, napravljenih od različitih vrsta materijala, uključujući  plastiku, silikon ili gumu, a ono što ih čini posebnim je njihova dugotrajnost i izdržljivost u  različitim uvjetima koje ribolov zahtjeva, kao i raznovrsna ponuda koja je danas prisupačna  ribolovcima. 

Prirodni mamci u ribolovu  

Za ribare koji se odluče za korišćenje prirodnih mamaca, izbor je svestran. Recimo, mogu se  odlučiti za bbs ribolov, upotrebu morskih rakova, školjki, crva ili glista. Ono što ovu vrstu mamaca  čini posebnom je to što je prirodne mamce prilično lako pronaći u prirodi u svakom trenutku.  

BBS kao vrsta ribolova  bbs ribolov

Kada govorimo o prirodnim mamcima, recimo, u slučaju bbs ribolova koristi se kruh, koji se  namoči, stavlja na udicu i potom baca u vodu. Drugi način je pravljenje velike lopte od kruha, koja  se potom baca u vodu, kako bi privukla ribe. Ova vrsta ribolova uglavnom se koristi za površinski  ribolov, kada se riba nalazi na površini vode. Pristupačan je za lov na šarana, pločica, krkuše i druge vrste ribe. Ono što ga čini popularnim jeste dostupnost i jednostavnost upotrebe. Ono što ga  takođe čini pogodnim je i to što ga se može primjenjivati na različitim dubinama, i omogućava  ribaru laku kontrolu nad mamcem. Još jedna prednost je to što ne postoji mogućnost da se kruh  zakači za dno, bez obzira na vodene uslove.  

Umjetni mamci u ribolovu 

Za razliku od bbs ribolova, koji predstavlja vrstu prirodnog mamca, danas se sve više koriste  raznovrsni oblici umjetnih mamaca. Prilikom korišćenja umjetnog mamca, potrebno je odabrati  odgovarajući umjetni mamac za određenu vrstu ribe koju želite uloviti. Nakon pravog odabira,  mamac se pričvršćuje na ribolovnu liniju i baca u vodu. Ovisno o vrsti mamca ribari koriste  različite metode zabacivanja, ali i mogućnost stalnog pomjeranja štapa ili stacioniranog položaja. 

Pirka kao vrsta umjetnog mamca  

Jedna od oblika umjetnog mamaca je pirka, koja svojim simboličnim nazivom, nježnim bojama,  jakim krunicama i fosfornim tijelom sa bočnim krilima čini nezaobilazni dio ribolovnog pribora.  Za razliku od kruha koji se razgrađuje u vodi, pirka i umjetni mamci su praktični zbog svoje  otpornosti i dugotrajnosti u različitim vodenim uvjetima, čak i ukoliko je voda mutna, jer vibracije  i svjetlucanje umjetnog mamca olakšava lakše primjećivanje i prepoznavanje. Kako različite vrste  ribe reaguju drugačije na različite varalice, potrebno je imati nekoliko drugačijih vrsta mamca,  kako biste bili spremni za raznolike uvjete. Kada je riječ o povlačenju pirke u vodi, ono bi trebalo  biti konstantno, ali ne prebrzo, tako da stvara vibracije, kojima će privući ribu. Kada riba ugrize,  ribolovnu liniju je potrebno nježno povući kako bi se udica zakačila za ulov.  

Glavne razlike između umjetnog i prirodnog mamca  

Kao različite vrste vrsta ribolova, bbs i pirka ribolov imaju i sličnosti i razlike. Recimo, kruh se u  vodi vrlo brzo razgrađuje, i samim tim ribolovac mora stalno dodavati svježi mamac na udicu. 

Svojim razlaganjem kruh može privući neke neželjene vrste ribe, što ribolovcu može otežavati ulov,  a takođe, kruh kao mamac nije uvijek primamljiv svim vrstama ribe. Još jedna razlika je to što se  kruh može koristiti i kao vrsta mamca za privlačanje i zadržavanje ribe u području ribolova, što ga  čini veoma korisnim. A takođe, može se koristiti i za površinsko privlačenje ribe. Za razliku od  kruha i bbs ribolova, umjetni mamci mogu biti malo teže pristupačni, uzimajući u obzir da cijena  može biti prilično viša od cijene kruha. Umjetni mamci predstavljaju skuplju vrstu ribomaterijala,  oni zahtjevaju skuplju opremu i razlikuju se po veličini i odabiru vrste mamca. Sa druge strane,  njena izdrživost i dugotrajnost čine je isplatljivom investicijom i popularan su izbor mnogih  ribolovaca. Pirka može doseći i opstati u većim dubinama od kruha, samim tim može privući  krupnije ribe, a korišćenjem iste tehnike može se loviti širok spektar riba.  

Zaključak 

Ribolov prestavlja posebnu vrstu aktivnosti, koja privlači veliki broj ljubitelja. Može se  primjenjivati na različitim vrstama vode, kao hobi, ali i kao profesionalna aktivnost u svrhu  prodaje ribe. A kako bi se riba ulovila i na kraju i prodala, ribari koriste različite vrste mamaca.  Mamci mogu biti prirodni ili umjetni, različitih formi, različitih materijala, oblika i boja, namjenjeni  za različite vrste ribe, a za njihov odabir ključne su preference samog ribara. Kada se ribar odluči  koju vrstu ribe želi loviti i na koji način, on uzima svoj preferirani umjetni ili prirodni mamac i  odlazi na ribarsko putešestvije.